ELŐNYÖK:
A termelékenység növekedése
A növények gyorsabb növekedése
Állandó páratartalom
Kevesebb öntözés
Bármely évszakban megfelelő mikroklíma
Kevesebb árnyékolási szükséglet
A rendszerrel kiszórhatók a növényvédő szerek és a folyékony műtrágya
ÜVEGHÁZAK ÉS KERTÉSZETEK
A párásító rendszer hatalmas előnye, hogy bármilyen méretű üvegházban képes a megfelelő klímát fenntartani.
A párásító (ködhűtő) rendszerek fontos szerepet játszanak az üvegházak megfelelő hőmérsékletének és páratartalmának fenntartásában, akár mesterséges, akár természetes szellőzés mellett.
Nyáron a vízköd a párologtatásos hűtés elve alapján gyors párologtatással hűti az üvegházat, és növeli a levegő relatív páratartalmát, ha túl alacsony.
Télen a rendszer a megfelelő páratartalmat tartja fenn, és ezzel megelőzi a növények fűtés miatti száradását.
A párásító rendszer még a legigényesebb növények számára is biztosítja és fenntartja a megfelelő környezeti viszonyokat (csíráztatás, trópusi növények és virágzó növények), olyan esetben is, amikor a hagyományos permetezéses módszerek nem alkalmazhatók.
TELJESKÖRŰ VEZÉRLÉS:
Páratartalom mérő, termosztát és időzítő teszi a rendszert minden elemében elektronikusan szabályozhatóvá.
A rendszer 1000 PSI (70 bar) nyomáson működik, 5-10 mikron átmérőjű cseppecskékre porlasztja a vizet, melyek a hosszan lebegnek a levegőben, köd hatását keltve.
A növénytermesztők általános gondja az alacsony nedvességtartalom és a magas hőmérséklet. Egy üvegházban komoly bajokat okozhat a 30% alá csökkenő relatív nedvességtartalom, a növények károsodhatnak, és lelassulhat, vagy megállhat a növekedés.
A száraz légköri körülmények között működő üvegházak sokszor kénytelenek bezárni a nyári hónapokra, amíg a külső hőmérséklet megfelelő értékre nem csökken.
ALACSONY KÖLTSÉGEK
Az üvegházi felhasználás szempontjából a párásító rendszer legfontosabb tulajdonságai az alacsony működtetési költségek, az alacsony energiafelhasználás, az egyszerű és gyors telepítés, és a minimális karbantartás.
ELŐNYÖK
A dehidratáció megakadályozása
A termékek súlyveszteségének csökkentése
Hosszabb ideig megőrzött frissesség
A hőmérséklet természetes csökkenése
Egyes gyümölcsöknél az érési folyamat elősegítése
Szagok terjedésének megakadályozása
ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS, HAL, HÚS, SAJT
A párásítással optimális szinten tarthatjuk a levegő nedvességtartalmát, és ezzel megakadályozhatjuk, hogy az élelmiszerek veszítsenek a nedvességtartalmukból, kiszáradjanak, és így tovább megőrzik a frissességüket.
A zöldségek és gyümölcsök nagyrészt vízből állnak. Ha alacsony nedvességtartalmú helyiségben tároljuk, elpárolog belőlük a víz. Ha azonban párásítással visszaállítjuk a levegő optimális nedvességtartalmát, megállíthatjuk a dehidratációs folyamatot. Emellett a párásító rendszer csökkenti a helyiség hőmérsékletét, és hűti a pultokra kitett árut.
A halak szintén hamar elvesztik a frissességüket a dehidratáció következtében, mivel tömegük 70%-át víz alkotja. A halpult párásításának további előnye, hogy megakadályozza a szag továbbterjedését a környezetben.
Egyes húsfélék, felvágottak és sajtok esetén is fontos a dehidratáció megelőzése az érlelési folyamat közben, a párásítással természetes módon helyreállítható a megfelelő mikroklíma. A párásító rendszer egyszerűen beszerelhető a hűtőhelységbe, és automatikus vezérlés tartja állandó értéken a levegő páratartalmát.
FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK
Zöldségboltok / Élelmiszer áruházak zöldséges pultjai
Húsboltok / Élelmiszer áruházak húspultjai
Halpiac
Hűtőhelyiségek
Érlelőkamrák és hajtatóházak
Gyümölcs és zöldség nagykereskedelmi raktárak
Halászhajók és betakarító gépek
A párásító berendezések érdekes alkalmazási területe, amikor közvetlenül a betakarítást végző gépekhez telepítik, így már rögvest a betakarítástól kezdődően lassítható a dehidratációs folyamat.
A gyümölcs és zöldségáruk vízveszteségből adódó súlycsökkenése 95%-kal csökkenthető.
HOGYAN MŰKÖDIK?
A párásító rendszer rendszeresen, 10-15 percenként 1-5 másodpercig mikroszkopikus méretű vízcseppecskékből álló vízködöt szór közvetlenül az árura, mely azonnal elpárolog, anélkül, hogy lecsapódna, és nedvesítené az árut. Ugyanakkor hűti és nedvesíti a környezetet, és ezzel meggátolja a zöldségek fonnyadását, megtartja a súlyukat és frissességüket.