Blog

Professzionális takarítóeszközök a hatékony takarítás érdekében

— a takarítók is erre vágynak, csak még nem tudnak róla

Munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a laposmopok használatával kapcsolatban még mindig bizonytalanok, nem ritkán bizalmatlanok a vevők. Mit is jelent ez? Sűrűn fordul elő például, hogy óvodák, iskolák keresnek meg minket azzal, mennyire szívesen cserélnék le az elavult, háztartási felmosóvödör és mop kettősét egy modern, minden igényt kielégítő, professzionális felmosószettre. Csakhogy ez az újítási tervük a takarító-személyzet részéről ellenállásba ütközik.
Annak érdekében, hogy a jövőben tudjanak érvelni, hogy takarítóiknak meg tudják mutatni, hogy az új nem ördögtől való, és hogy dolgozóik bátrabban, magabiztosabban használják ezeket az eszközöket, egy rövid ismertetővel szeretnénk segíteni az eligazodást a különböző típusú moprendszerek „útvesztőjében”, a teljesség igénye nélkül.

Seprű helyett seprőmop (szárazoló)

Ennek a száraz takarítási módszernek az a nagy előnye, hogy munka közben minimalizálhatjuk a felvert por mennyiségét, miközben tökéletesen távolíthatjuk el a port és a kisebb szemetet a különböző felületekről. A moptartó kialakításának köszönhetően könnyen hozzáférhetünk a nehezen elérhető részekhez is (pl. székek, asztalok között, szekrények alatt stb.). Száraz söpréshez elsősorban pamut vagy akril mopot használunk, melyek szélessége általában 40, 60, 80 vagy 100 cm. Nagyobb területek, széles folyosók, tornatermek takarításának ideális eszköze az ollósmop, mely két méter szélességben gyűjti össze a szemetet. Nedves söprésre általában trapéz alakú moptartót használunk, impregnált (növényi olajjal átitatott) egyszer vagy többször használatos törlőkendővel.

Felmosás másképp

A hatékony, gyors felmosás kiváló eszközei a lapos- és Kentucky-mopok (vagy más néven matróz-, spagettimopok).
Hogy melyik típus az ideális választás, az függhet a padló típusától és a szennyeződés mértékétől.
Durvább felületek (pl. simított beton), makacsabb szennyeződések (pl. műhelyek, gyártóegységek olajfoltos padozata) felmosására inkább Kentucky-mopot ajánlunk.
Egyéb esetben tökéletes választás a 40, 50 vagy 60 cm széles, pamut és mikroszálas változatban kapható laposmop.

Felmosáshoz ajánlott technika

Függőlegesen és vízszintesen is!

A laposmop további előnye, hogy horizontálisan és vertikálisan egyaránt használható, szárazon és nyirkosan is. Így a padló mellett a lépcsők, szegélyek, de akár a falfelületek áttörlése sem jelenthet gondot (textilcsere után). Sőt, ha a felületek nedvességállóak (pl. fal), akkor a lemosásuk sem probléma.

Az egyszerű felmosóvödör nyugdíjazása

A vödrök cipelése helyett az igényekhez igazított, professzionális takarítókocsi is jelentősen megkönnyítheti használója munkáját. Ezen karral ellátott, erős mopprés biztosítja a nedves mop megfelelő kicsavarását. Az önbeálló kerekek és a tolókar a kocsi mozgathatóságát segítik elő. Emellett, a legtöbb modell rendelkezik eszköztartóval is a takarításnál használt, fontosabb kellékek elhelyezésére. Választhatunk egy- vagy kétvödrös felmosókocsit, vagy akár komplett szervizkocsit is.

Kétvödrös felmosókocsi helyes használata

Kedves takarítók! Ugye, hogy nem is tűnik olyan nehéznek a képek alapján az újfajta eszközök használata? Kedves Épületgazdák! Reméljük, hogy a fent leírtak útmutatóként szolgálnak majd munkájuk során, és megerősítik mindnyájukat abban, hogy a jövőben zöld utat adjanak minden olyan új rendszernek mely időt, pénzt, energiát spórolva járul hozzá épületeik gazdaságos működtetéséhez.