Blog

HABTISZTÍTÁS – GYIK

Milyen típusú habosító berendezést szerezzek be, mobilt vagy telepítettet?

Attól függ, milyen célra és mekkora felületen szeretne habtisztítani. Amennyiben kisebb felület (pl. egy jármű, egy kisebb helyiség esetleg egy gép vagy berendezés) tisztítása a feladat, érdemesebb a kisebb, egyszerűbb és gazdaságosabb mobil, tartályos habosítókat használni. Nagy felületekre, egy üzemben több helyiségben, napi rendszerességgel végzett tisztításhoz már egy komplexebb vezérléssel, nagyteljesítményű szívattyúval és üzemrészenként egy-egy habosító-alállomással telepített berendezés a megfelelő.

Lehet-e a habosító berendezéssel vizes mosást is alkalmazni?

A kisebb, egyszerűbb típusokkal nem. Ezek csak habtisztításra alkalmasak. Egyes telepített, vagy komolyabb mobil gépeknél létezik mosási funkció is, alacsony-, közép-, ill. magasnyomással is.

Milyen vegyszerekkel kell dolgoznom?

Speciális habtisztító vegyszerekkel. Ezek lehetnek lúgosak, savasak vagy akár semleges kémhatásúak (érzékenyebb felületekre). Abban viszont megegyeznek, hogy tenzideket tartalmaznak, amelyek segítik az aktív habképzést. Különböző szennyeződésekre más és más vegyszert kell alkalmaznunk. Szerves jellegű, zsíros, fehérjés szennyeződésre lúgos, szervetlenre inkább savas habtisztítószert kell használni.

Rozsdamentes vagy festett habosítót vásároljak?

A töményebb és agresszívebb lúgos vagy savas oldatokhoz, vegyszerekhez csakis rozsdamentes tartály javasolt. Kevésbé maró tisztítószerekhez, autósamponokhoz elég a festett. A telepített berendezéseknél minden alkatrész saválló, ami vegyszerrel érintkezik.

Kompatibilis a habosítópisztoly és szár a magasnyomású mosóberendezések mosószárával?

Nem. Más jellegű anyag halad át rajtuk, más a nyomás értéke, a szár hossza és más a fúvóka jellege is. Néha a csatlakozók is különbözők.

Lehet-e a már meglévő magasnyomású mosóberendezésemmel habosítani is?

Igen is, meg nem is. Lehet habosítani, ha vásárolunk a géphez ún. foam-kitet, vagy 1-2 literes habosító tartályt, amit a mosószárba iktatunk be. De a nagyobb nyomás miatt ne számítsunk olyan kemény habra, mint amilyen a habgenerátoroknál. Lazább, folyósabb hab képződik.

Habtisztítással egy munkafázisban tudom letisztítani a felületet?

Természetesen szükség van elő- és utómosásra, valamint ha szükséges, kefével vagy törlőronggyal lehet segíteni a tisztítást.

Hogyan „működik” a hab?

Az előkészített, előmosott felületre felvitt aktív hab egy kb. 15-20 perces behatási idő alatt folyamatosan oldja a szennyeződést. Ezután lemossuk a habmaradékot, ha valahol makacsabb a kosz, megismételhetjük a habtisztítást vagy fizikailag is eltávolíthatjuk a szennyeződést.

Milyen üzemi nyomás kell hozzá?

6-8 bar-os légnyomás elegendő a habképzéshez. Tágabb határok között 5-40 bar között lehet jól tapadó, tömör, ún. kemény habot produkálni. Ehhez kompreszorra vagy az üzemi kiépített levegőhálózatra kell csatlakozni.

Van-e szükség pótalkatrészekre?

A habosítók nem tartoznak a gyakran meghibásodó berendezések közé. Ennek ellenére természetesen a garancia rájuk is vonatkozik, ill. biztosított a szerviz és az alkatrész utánpótlás is.